„Полудив“ от Сали Грийн

Във втората книга от трилогията "Полуживот" на Сали Грийн, авторката ни представя по-различна версия на главният герой. Това през което е преминал последните години му се отразява и дори и да обещаваше да не убива никой и да се държи като добър бял магьосник, то във "Полудив" е напълно различен - убива, но не изпитва и чак такова голямо съжаление към това, което е сторил.
Сали Грийн продължава и тук с добрият си начин на писане, а самото действие се развиваше в наистина добра посока. Както в първата книга, то така и в тази има известна доза напрежение за това какво предстои и не е по-малко безинтересна от "Полулош".
За разлика обаче от "Полулош", то в "Полудив" обстановката е по-различна. Виждаме какво предстои за белите и черните магьосници и колко жестока може да бъде войната, която тепърва предстои.

Основната цел на Натан Бърн в началото е да спаси Аналис от мъртвешкият сън в който е. Заедно с това се надява и приятелят му Гейбриъл да е жив, въпреки че колкото време минава, то главният герой вече се съмнява той да е оцелял. 

Срещаме няколко нови персонажа, Ван - допълваща образа на книгата и е някак по-специфичен герой. Несбит - забавен,  освен това наполовина черен, наполовина безцветен магьосник. Първата му среща с Натан и вече ми грабна интереса. Знаеше какво точно да направи и как да го стори.

Героите с които се срещнахме в първата част на трилогията също присъстват в по-голямата част от книгата - Гейбриъл, който е много по-подходящ за Натан; Аран, който ми разби (не с лошо) сърцето при онзи трогателен братски момент; Аналис, която ми се стори антипатична повече отколкото можех и да предположа и то не само заради последните й действия в продължението на първата книга.

Връзката, която Сали Грийн създаде при Гейбриъл и Натан е някак сладка, не е натрапчива и ти се иска да бъдат включени още моменти между двама им. Готови да се предпазят един друг са готови да рискуват своят живот стига другият да оцелее.

Краят на "Полудив" е умопомрачителен, разтърсва те из основи и не те оставя за миг на спокойствие. Сали Грийн точно в този момент поставя едно добро и заинтригуващо читателя начало на тепърва предстоящата война между бели и черни.

“The point of being good is doing it when it’s tough, not when it’s easy.”

Коментари

Популярни публикации от този блог

The Ultimate Game of Thrones Book TAG

Top books of 2016

„Прикачен“ от Рейнбоу Роуъл