сряда, 24 февруари 2016 г.

„Двор от рози и бодли“ от Сара Дж. Маас

„Двор от рози и бодли“ е поредното доказателство от Сара Дж. Маас за невероятният ѝ стил на писане.
Чрез тези 496 страници е успяла да преплете много от чувствата по интересен за читателя начин, а заедно към това допринася и интересната историята.
Светът, който Маас е създала в тази си поредица е умопомрачително добър, също както и в другата ѝ такава - „Стъкленият трон“. Въпреки това зад тях стои една различна история, която ги различава една от друга.
Магията се усещаше още от самото начало; и тя не присъстваше единствено като част от героите.
„А и как излъчваше мрак, как горяха тези виолетови очи, като звезди...“
Историята беше изпълнена освен с магнетична атмосфера, то и с нежност, която допринасяше сладост, но въпреки това „Двор от рози и бодли“ продължаваше да бъде също толкова мрачна на места, колкото ако тя не присъстваше.
Макар и основана върху идеята за „Красавицата и звяра“, книгата е способна да спре дъха ти за секунди и при най-малкият обрат. По този начин писателката успява да задържи вниманието на читателят до последната страница.
Първата част от новата поредица на Маас е изпъстрена с чувства – преплетени биват любовта и болката, омразата и жестокостта.
Самата история на Притиан бе достатъчно интересна; Маас е използвала достатъчно описания та да може четящият да си представи този свят през своите очите. Авторката ни предоставя по-различна версия от обичайната на самите елфи, техният начин на живот. Разделението на дворовете също беше добър принос към сюжетната линия.
Въпреки всички положителни черти, книгата имаше и отрицателни, като заедно те я направиха напълно подходяща.
Самата Маас е обърнала внимание както върху героите и обстановката в която живеят, то и на същества като сюриели и нагите, като макар без особено информация за тях, допринасят към атмосферата в която се намира читателят и му подпомага да доизгради света в „Двор от рози и бодли“.
До краят на първата част от поредицата има облак от мистерия, който обгръща героите и ние можем да видим само толкова, колкото Сара е отредила докато не настъпи момента на истината. Случайните изказвания на героите може да бъде далеч от това; понякога и най-безсмисленото изречение придобива значение.

Нишките, обвързващи персонажите с тяхното минало, са тясно свързани една с друга и по този начин не се получава разпокъсване между историите.
Самата книга е написана по начин, по който бързо да свикнеш с обстановката и да започнеш да преживяваш случващото се с действащите лица.

За пореден път авторката се е справила отлично както с изграждането на света, то така и с това на героите. Както и в другата ѝ известна поредица, то така и тук тя е изградила силни герои, готови да бранят своето и са по-смели отколкото се очаква.
https://41.media.tumblr.com/b7ddbcc7b1391a369b9a32ff7702a9c8/tumblr_nxay5cXw8U1rvn76go1_1280.jpg
source: tumblr
Фейра е очертана като психически, но и физически, силен образ още в началото на историята, но далеч от силната Селена Сардотиен. Постепенно бивахме запознати с животът на Фейра и задълженията, които я съпътстват, въпреки че тя е най-младата в семейството. Зад маската на този смел образ, можем да открием следа, макар и малка, от момичето, което е била преди и това, което е станала за да издържа семейството си. Върху нея бива цялата тежест, тя е опората на семейството, а обещанието, което е дала не олекотява нещата. И хубавото на нейният герой, е че въпреки всичко тя бива тази, която е способна да стане и след най-страшният удар. Неведнъж ставаме свидетели на борбеният ѝ дух.
Тамлин – звярът, който е далеч от това понятие. Той също е един от най-интересните образи, изграден в „Двор от рози и бодли“. Ставахме свидетели на животинската му страна, но заедно с това се запознавахме и с неговата по-мила, нежна и обичлива версия. Животът му бива далеч по-заплетен отколкото ни е предоставен в началото. Той се доказа не само пред читателите, но и пред Фейра още едва в първите няколко глави с постъпките си и топлите си жестове.
Люсиен и Рисанд се оказаха от голяма важност в цялостната история. Люсиен внасяше доза топлина, животът му не е бил никак лесен и въпреки това хуморът от негова страна присъстваше. Рисанд от друга страна ми изглеждаше противоречив. В началото на книгата ние почти не го срещахме като персонаж, но във втората част той е едно от най-ярките лица. Привидно загадъчен, той беше един от героите, които запазиха тази си мистерия до краят и дори тогава не успяхме да видим много от истинската му същност.
http://45.media.tumblr.com/81ab047944197d21f0ed0936a558036d/tumblr_mv7ewsDPEp1skkyfpo1_250.gif
source: http://feyreandtamlin.tumblr.com/
„Двор от рози и бодли“ е изключително интересно, и леко спрямо стилът на писане, четиво, което грабва с различната история на елфите и това, пред което трябва да се изправи всеки един от героите.
Действието се развиваше с умерено темпо в началото, но няколко страници преди краят, Сара Дж. Маас дава на читателя обилна доза от обрати, каращи ни с нетърпение да погълнем последните страници и да предизвика интерес спрямо продължението на поредицата.
„Двор от рози и бодли“ е едно успешно начало на една нова поредица, на която се заслужава да се обърне внимание. Заедно с добрите описанията на авторката, смелите и силни герои, книгата е способна да изпрати читателите в едни нови, изпълнени с нетърпелив интерес, дълбини.
„Но аз въпреки това се отдадох на този огън, хвърлих се в него, в Тамлин, и се оставих да изгоря.“

2 коментара:

  1. Великолепно ревю ❤ поздравления - задължително ще прочета тази книга ❤

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепно ревю ❤ поздравления - задължително ще прочета тази книга ❤

    ОтговорИзтриване