„Червена като кръв“ от Сала Симука

Резултат с изображение за червена като кръв„Червена като кръв“ от Сала Симука е едно от открояващите се четива, до които се докоснах през тази година до момента. Това е една по-различна версия на познатата ни приказка за Снежанка, която ни представя свят на болезнено минало, убийство и неговото разрешаване, както и на последствията от взетите ни решения.
Самият роман не се откроява единствено и само като идея от останалите заглавия, които съм прочела до сега, но прави впечатление и факта, че спада към финската литература. Това бе първата книга от този тип, която прочетох и макар високите ми очаквания да не се оправдаха напълно, бе едно добро въведение за напред. 
Светът, който авторката пресъздава, е едновременно красив и ужасяващ. Читателят бързо бива въведен в него, макар в началото да е по-объркващо, а стилът на Симука е лек и приятен, въпреки че романът ѝ се определя като трилър. Това спомага за по-бързия прочит на „Червена като кръв“, а заедно с това действието не спира и за миг, като по този начин поддържа интереса на читателя от самото начало до края, когато всичко излиза наяве. Сюжета, колкото и сложен да звучи в началото, далеч не е такъв. Истината постепенно се разкрива, а самата история се проследява от няколко гледни точки, което спомага да следим действието през очите на всеки, допринесъл за появата на кървавите пари или разрешаването на загадката. Това е едно пътешествие изпълнено с тайни и опасности, при което любовта не играе роля, както в голяма част от подобен тип заглавия и вместо това единственото, на което героите могат да разчитат са самите себе си. Вниманието на романа бе изцяло съсредоточено върху разнищването на мистерията около кървавите пари и как са се озовали в фотолабораторията и ръцете на грешния човек.

Лумики Андерсон е тази, която допринася към разнищването на цялата ситуация. С бързият си начин на мислене и смелостта си, тя постигна повече, отколкото други хора биха на нейно място. Освен умна и решителна, тя криеше и много болка в себе си, причинена ѝ от любовта, и макар човекът, причинил и това вече да не бе част от живота ѝ, спомените за преживяното между него и нея продължаваха да я нараняват. Не само това я нараняваше обаче. Миналото на образа ѝ постепенно ни бива разкрито и така до края, когато се обрисува цялата картина. Лумики е човек, който не се определя като част от някоя група в училище, тя е човек, който предпочита да е сам със себе си. Борбена, смела, самостоятелна и непреклонна са част от чертите, които тя притежава като герой.
Елиза, Туука и Каспър са тези герои, които изиграват друга важна роля в сюжета. Те са тези, които се озовават на грешното място в грешното време, а единственото, което това им носи е далеч от това, което тримата са очаквали. И докато в началото виждаме женският персонаж като един страхлив и далеч не толкова умен образ, то в последните страници Елиза е разкрила повече от потенциала си в сравнение с началото. Двамата младежи пък са от онези образи, които водят разкрепостен начин на живот, и които макар да не са сред тези, на които се разчита, те биха положили усилия да помогнат в напечена ситуация. 

Първата книга от трилогия „Снежанка“ е съвкупност от различни и интересни герои, бързо развиващо се действие, и история, която макар и базирана на познатата ни приказка за Снежанка, е съвсем различна от това, което всички познаваме. Приключения и неизвестности съпътстват разрешаването на загадката тук, а единственото, което ни остава да направим е да се насладим не само на красивата атмосфера, в която Сала Симука ни потапя, но и на това, което Лумики решава да стори за да излезе истината наяве по един или друг начин. 
Макар и да получаваме отговори на възникналите въпроси, то в краят на първата част от трилогията възниква един друг, много важен при това, въпрос, такъв, който дава основната идея върху която ще се развива продължението на романа. Продължение с една различна история, но с далеч не по-малко тайни и заплахи. „Червена като кръв“ е книга, която макар и да не е чисто съвършенство, има какво да предложи на всеки един от нас, ако имаме желанието да се потопим в този опасен, но и привлекателен свят.
„В теб има част, която никой не може да докосне. Ти си ти. Ти си своя, а в теб е цялата вселена. Можеш да бъдеш каквото си поискаш. Когато си поискаш.“

Коментари

Популярни публикации от този блог

The Ultimate Game of Thrones Book TAG

Top books of 2016

„Прикачен“ от Рейнбоу Роуъл