сряда, 28 февруари 2018 г.

„Споделени тайни“ от Колийн Хувър

Резултат с изображение за споделени тайни„Споделени тайни“ е роман, който не за първи път приковава погледа ми в Колийн Хувър като автор. Запознах се с нейното творчество преди три години, благодарение на „Без Хоуп“, книга, която ме плени от самото начало не само поради сюжета и начинът, по който се разви действието, но и поради лекият и ненатоварващ начин, по който бе предадена историята на Скай, макар и в самият роман да бяха засегнати тежки теми. 
За тези три години съм се докоснала до някои от най-известните произведения на Хувър и не съжалявам за това, понеже всяко едно от тях отразява важни проблеми, предадени по такъв начин обаче, че читателят се откъсва от своя собствен свят и потъва в този, изграден от авторката. Всяка една от историите, които тя представя пред погледа на читателите, е нещо различно, красиво, но и изпълнено често с болезнени спомени, породени в миналото. „Споделени тайни“ не е изключение, но освен интересния сюжет, романът съдържа и изключително красиви произведения на изкуството, които допълват действието и спомагат към това книгата да бъде усетена от четящият дори повече от възможното. А признанията, принадлежащи реално на някого, спомагат за реалистичността на „Споделени тайни“. Обединявайки ги с невероятните картини и интересната идея, както и начинът по който е развита тя самата, книгата на Хувър става част от онези, които напълно заслужават прочита си. И макар през тези 272 страници да има лъчи на надежда, то в краят нищо не е сигурно, защото Колийн Хувър е от онези автори, успяващи напълно да изненадат читателите си, а обратите винаги биват неочаквани. 
Вдъхнала живот на това си произведение, Хувър представя пред погледа на читателя една история за силната любов и на какво е способна тя. Но освен това е и история за оцеляване и борба. И макар „Споделени тайни“ да спада към категорията на съвременните любовни романи, то той успява да се открои на фона на останалите в жанра. 

Заедно с лекия и красив стил на писане на авторката, както и с всички онези малки детайли, които се съдържат в романа, „Споделени тайни“ успява да докосне четящият, с което той да изпита това, през което преминават и самите герои. Колийн Хувър по вещ начин преплита животът на героите още в тяхното минало, което спомага за изграждането на силната връзка в последствие в настоящето. Обвързвайки минало с настояще, историята на Обърн Рийд и Оуен Джентри не е това, което очакваме и има далеч какво да покаже на всеки един, решил да се откъсне за миг от ежедневието си и да се потопи в света на героите, които трябва да преоткрият кои са всъщност и да вземат решението какъв желаят да бъде животът им занапред. 

Романът не е само с интересен сюжет и добре развито действие. Колийн Хувър е създала различни, но и реалистични образи, всеки от които има собствени проблеми. 
Обърн Рийд, двадесет и една годишна жена, изгубила повече от друг на нейните години, в началото бе представена като наранена и самотна душа, нямаща почти никаква опора до себе си в трудните моменти. Чрез пролога се разкрива това събитие, оказало влияние върху живота ѝ занапред. Трудностите пред които ѝ се налагаше да се изправя по време на действието далеч не бяха малко, често в дадени моменти си проличаваше слабохарактерността ѝ, която обаче постепенно изчезна с израстването на Обърн като образ и тя се превърна в една смела и борбена жена, готова на всичко за любимите си хора. 
Оуен Джентри и прeживеният от него инцидент в миналото му, бе оказало влияние върху живота му, макар и това да не бе показано толкова детайлно и единственият признак да бе във отношенията между него и баща му. Оуен бе самият образец за типът герои, които обикваш от първия миг – талантлив, забавен и харизматичен, той успяваше да разведри и най-напрегнатите моменти в романа. Готов на всичко за тези, които обича, би направил и невъзможното за тях. 
Връзката помежду им с Обърн бе изградена сравнително бързо, но въпреки това внимателно. Като благодарение на съдбата, преплела животите им далеч не толкова скоро, отколкото те очакват, тя бе така силна. Истинска и сладко-горчива – така бих описала любовта между Обърн и Оуен – двама герои, всеки от които борещ се с миналото, чиито събития са оставили дълготрайна следа върху живота им. 
source
Заедно с внимателно изградените главни герои, то Хувър бе изградила така и второстепенните, които по един много добър начин допълваха цялостната картина в романа. Емъри - първоначално странната съквартирантка, която въпреки това бе единственият човек, бъдещ до Обърн в трудните за нея моменти; Трей – друг мъжки персонаж, заслепен от чувствата си и готов на всичко, за да постигне целите си; и разбира се Адам – момчето, откраднало сърцето на Обърн и белязал го за вбъдеще, но оказал се и причината за едно от малките неща в живота ѝ, които няколко години по-късно я правят истински щастлива. Други образи, които заемаха ключова роля бяха Лидия – майката на Адам и Трей, също както и Калахан – бащата на Оуен; персонажи, които спомагаха в развитието на действието. 

„Споделени тайни“ е от онези заглавия, чийто сюжет дълго остава в ума на читателят. Заедно със увлекателният стил на писане на авторката, който успява да докосне и най-съкровените късчта на сърцето, и добре изградените герои, романът няма как да не се хареса поне малко на читателя.
Това е роман, който освен една красиво създадена любовна история, съдържа и нещо повече; това е роман, който проследява човешкото израстване, тайните и влиянието, което оказват върху нечий живот. И макар чрез „Споделени тайни“ да се докосваме до една първоначално обикновена история, пропита от любовта на героите, то в последствие в романа се засягат далеч по-важни теми и проблеми, отколкото първоначално е очаквано. 
История за любов, болка, загуба, тайни и разочарования. „Споделени тайни“ поглъща вниманието на четящият още с първите няколко страници, задържайки го до последната. Това е роман, който си струва всяка една отделена му минута; роман, който те кара да чувстваш и който едва ли би бил лесно забравен. 
„Някои тайни никога няма да се превърнат в признания. И аз го знам по-добре от всеки друг.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар