неделя, 28 януари 2018 г.

„Каравал“ от Стефани Гарбър

Резултат с изображение за karavalДебютният роман на Стефани Гарбър далеч не бе това, което очаквах. Макар и в началото да бях изпълнена с предразсъдъци относно заглавието, то още след първите няколко страници те изчезнаха. Не за първи път се докосвам до творчеството на автор, за който не знам почти нищо. И не за първи път оставам впечатлена от това колко повече ми е харесала книгата, след като съм ѝ дала шанс, оставяйки настрана за миг опасенията ми. „Каравал“ е с нова и изключително оригинална идея, която привлече интереса ми още в момента, когато дуогията бе обявена за издаване на българският книжен пазар. Романът бързо прикова вниманието ми още с първите няколко страници и успя да го задържи до самият край, след който ми се иска да продължа с историята на сестрите Драгна, чиято втора част обещава да бъде все така пленяваща и изпълнена с приключения като своята предшественичка.
„Каравал“ ме въведе в един нов и непознат свят, където магията се оказа важен елемент, накара ме да се потопя изцяло в обстановката, която Каравалът пресъздава и след краят да искам още и още. Това е една история, преплитаща магия, любов и измама в едно, история, която е способна бързо да погълне цялото ти внимание, дори и след настъпването на нейният край. От самото начало Гарбър ме потопи в един свят на магия и премеждия, съпътстващи неизменно живота на главните герои, но не само това – „Каравал“ бе пропит и от множествено тайни, част, от които пълно разкритие получихме едва в краят на романа, а на други – това тепърва им предстои. Изпълнена откъм обрати, книгата на Гарбър ни показва, че по време на Каравалът нищо не е такова, каквото изглежда и че всичко бива възможно в този открояващ се от останалите светове, свят.

Макар и идеята да бе това, което първоначално прикова интереса ми, далеч не останах разочарована от начина, по който бе предадена самата история. Стилът на Стефани Гарбър бе вълшебен, някак лек и приятен, пленяващ те изцяло и каращ те да се потопиш в това, което Каравалът представлява - място, след чието излизане може да не си този, който си бил преди; място, способно да те подлуди и изцяло обгърнато от мистерия. Гарбър успява да съживи историята на сестрите Драгна пред очите на читателя, успява да го накара да се почувства като един от участниците в Каравалът и да преживее това, което изпитват останалите.
Освен с интересният начин, по който авторката е устроила света в романа, благодарение на красивият и ненатоварващ начин, по който тя си е служила с думите, позволява „Каравал“ да бъде прочетен за изключително кратко време, а насладата от заглавието да се усеща още по-дълго време след неговото завършване.

Героите в един роман са нещо, което много ценя. А Стефани Гарбър бе създала едни различни и пълнокръвни персонажи, които допълваха действието и направиха книгата дори по-добра, отколкото очаквах.
Скарлет Драгна – момичето, което претърпя явно израстване от началото до края. С решението си да се омъжи за непознат, тя отчаяно вярваше, че това ще позволи на нея и сестра ѝ да се измъкнат от ръцете на баща им, готов да ги наказва за всяка една тяхна грешна стъпка. И докато в началото бе заблудена от факта, че това ще ги накара да се почувстват в безопасност, то в краят възгледите ѝ бяха далеч по-различни. Макар и първоначално да притежаваше онази наивност, то в последствие Скарлет се превърна в отговорна, целеустремана и изпълнена с непоколебимост. Действията ѝ спрямо сестра ѝ неведнъж показваха жертвоготовността ѝ, както и силната любов към Тела, която единствено сестрите познават. Скар бе готова на всичко за да постигне целта си – дори и това да означаваше да се откаже от някогашните си планове да се омъжи за графа.
Донатела, за разлика от Скарлет, далеч не опознахме толкова. И макар да бе отвлечена от Легендата, Тела бе представена като пълната противоположност на сестра си – тя действаше импулсивно и не се замисляше за бъдещето, а дори напротив – важно за нея бе само и единствено настоящето. И макар да не участваше като пряк герой в голяма част от романа – то все пак авторката бе успяла да предаде онази пламенност, която Донатела притежава като образ.
Връзката между двете момичета бе изключително силна и не веднъж това бива доказано чрез постъпките им. Готови на всичко, дори и да се откажат от собственото си щастие, важно за тях бе другата да е в безопасност.
Джулиан бе онзи мистериозен, но и привлекателен герой, който често сме свикнали да виждаме в останалите заглавия на пазара. И макар в началото да бе представен по този начин, то в последствие се оказва, че той не е само това, а тайните около него са далеч повече, отколкото сме предполагали. Харизматичен и знаещ далеч повече за Каравалът от всички останали, той постепенно се разкрива пред погледа на читателят, а с това и все повече тайни относно едногодишното събитие излизат наяве.
source
Скарлет и Джулиан бяха особено интригуващи образи, като и двамата постигнаха личностно израстване. И макар в началото отношенията им да бяха напрегнати, то това не е така и в краят. Именно Джулиан бе до Скарлет, когато тя си нямаше никого и той бе този, който я напътстваше по време на изпитанията. А самата тя му се довери, макар и да не знаеше много за миналото му и него самият.
Легендата бе онзи персонаж, който често пробуждаше най-голямото ми любопитство - кой бе той, каква бе целта му. И докато тук станахме свидетели на една малка част от възможностите му, тепърва предстои да разберем кой стои зад Каравалът и маската на неговия собственик.

„Каравал“ от Стефани Гарбър е роман, чието съдържание се откроява от това на останалите на пазара. И макар да не успях да изградя силна връзка с героите, както ми се искаше или че далеч не останах особено впечатлена от начина, по който се развиха част от събитията в последните няколко страници, това не ме спря да изпитам вълнение относно следващата част от историята на сестрите Драгна.
„Каравал“ предлага на всеки един, решил да се докосне до изграденият свят на романа, възможността да се потопи в една различна обстановка и да преживее приключенията, които съпътстват всеки участник, включил се в това събитие, провеждащо се веднъж годишно. И докато дебютният роман на авторката тепърва ни въведе в този свят на магия и мистерии, то продължението обещава дълбокопазените тайни да бъдат разкрити, но може би и с това – далеч по-големи опасности.
„Всеки човек има властта да промени съдбата си, стига да е достатъчно смел и да се бори със зъби и нокти за най-съкровеното си желание“

Няма коментари:

Публикуване на коментар