вторник, 16 февруари 2016 г.

„Връзка“ от Рейнбоу Роуъл

Рейнбоу Роуъл се превърна в едно от най-известните имена в Young Adult литературата с романите си „Елинор и Парк“ и „Фенка“.
„Връзка“ е друг популярен роман на Роуъл, който успява да докосне голяма част от аудиторията. Предназначена по-скоро към Adult литературата, „Връзка“ кара читателя да се замисли върху самата история на главните герои и колко по-различно ще бъде бъдещето им ако настъпи дори и лека промяна върху събитията от миналото.

Това се оказва и един от най-големите страхове на Джорджи Маккул.
Вниманието е акцентирано върху проблемите в семейството, а заедно с препратките на Рейнбоу, историята става далеч по-реалистична.
Светът изграден от авторката приковава вниманието, въпреки че самата книга започва по-бавно и не чак толкова вълнуващо, като тепърва биваме въвеждани в главната идея.
Стилът на авторката също не бе за подценяване, отново. За пореден път, макар и по-сериозната атмосфера, тя пише по увлекателен и приятен начин, способни да накарат читателя да се отпусне докато чете за неволите на героите.
Проблемът между Джорджи и Нийл беше далеч по-сложен от колкото изглеждаше, а решението ѝ да остане на работа по време на Коледните дни беше последната крачка към отчуждаването им.
Читателят е способен да види две страни на главният мъжки персонаж, като Роуъл ни запознава най-вече с неговото „аз“ отпреди 15 години. И заедно с това постепенно навлизаме в тогавашните проблеми на двойката.
„Връзка“ е напълно способна да погълне цялостното внимание на читателя с красивият начин на писане, лекият стил и ненатрапчивите описания.
Магията съществуваше през всички 312 страници, което подпомага да бъдеш завладян от историята.
Може би тя самата не е нещо повече, но допринесеното от авторката, я прави различна заради специфичният ѝ начин на изразяване, преминем през героите и стигнем до самият развой на събитието.

source: bethanyactually.tumblr.com
Джорджи и Нийл се оказаха едно от най-противоречивите неща в романа. И заедно, и поотделно те имаха своите черти, които ги открояваха – Джорджи бе по-уверената и действаше импулсивно за разлика от съпруга си, който отделяше повече време на това да бъде родител и не бе толкова отворен към света. 
Още в самото им запознанство може да станем свидетели на различията помежду им - мълчаливият и спокоен Нийл, таящ всичко вътре в себе си, и Джорджи – готова да поеме по пътя на следващото приключение.
Двамата се оказаха с доста различия както в характерите си, то така и в личен план и самото си държание. И въпреки това тук се доказва, че е напълно възможно две противоположности да се привличат.
В историята и Нийл, и Джорджи трябваше да си дадат време насаме, колкото и тежко да им е. По този начин и двамата получиха шанса да обмислят взаимоотношенията си един към друг.
Сет, макар и не от голяма важност, имаше своите отделни моменти. Беше забавен и изключително приятно изграден, открояващ се най-вече с това, че живее за момента. Той самият не е голям привърженик на дългите връзки.
Алис и Нуми бяха най-малките, но същевременно и най-сладките. Те вдъхваха надежда, че отношенията между родителите им ще се възстановят към добро. И двете момиченца бяха изключително добре изградени спрямо възрастта си, като докрай те останаха този светъл лъч, озаряващ пътя на Нийл и Джорджи.
Рейнбоу Роуъл се бе справила отлично с изграждането и на второстепенните герои – Хедър, сестрата на Джорджи,  майка ѝ и Кендрик – поредният ѝ съпруг. Маргарет – майката на Нийл, също се открояваше от останалите, не толкова ярко, но беше част от тази група, при която всеки имаше собствени черти.
Хедър видяхме като осемнадесетгодишно момиче, което тепърва му предстои да срещне любовта. Станахме свидетели на грижовната страна на майката на двете момичета, а заедно с това и че след толкова връзки, то тя най-сетне е открила този, който да е до нея нея.
http://www.popgoesthereader.com/wp-content/uploads/2014/10/Wallpaper-Landline-1680x1050.png
source: www.popgoesthereader.com
Рейнбоу бе акцентирала върху проблемите, които би било възможно да срещнем в реалността при едно семейство и дали е възможно да поправим грешките си от миналото без те да дадат резултат върху настоящето. Сериозна тема, разгърната по интересен, но ефирен начин. Романът постига въздействие върху читателят и оставя своя отпечатък.
„Връзка“ от Рейнбоу Роуъл е роман, който си заслужава времето и вниманието, като по този начин е  неспособен да не остави топли чувства у четящия го.
Резултатът след прочита не е разочароващ и макар с не особено вълнуващо начало, авторката е успяла да преплете елементите по интересен за читателя начин, който да не го остави безучастен.
Чрез този свят, който срещнахме тук, ставаме свидетели на това колко различни може да са двама, но всъщност да са повече от подходящи един за друг. И как нещата могат да се възстановят, стига да осъзнаеш навреме грешките си. 
„Защото той не се смееше, когато нещо беше смешно. Смееше се, когато беше щастлив.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар